Umjetnički projekt Svi zajedno I bavio se primjenom kreativnog procesa u poboljšanju životnih uvjeta sudionica, stvaranju vizije vlastite budućnosti te načina njene praktične realizacije. Sudionice projekta bile su samohrane majke iz sub-saharskog područja Zapadne Afrike, uglavnom nezaposlene, a raspon njihovog obrazovanja kretao se od nekoliko razreda osnovne škole (većina) do završene srednje škole i fakulteta (mali broj sudionica). Broj sudionica bio je od 15 do 18 po radionici. U prvom dijelu projekta, u suradnji s umjetnikom Jordijem Lafonom, iskristaliziralo se nekoliko vještina za koje su se sudionice osjećale kompetentnima: čuvanje djece, čišćenje i kuhanje. Izabrana je kompetencija kuhanja kao polazište poboljšanja vlastitih životnih uvjeta te infiltriranja u aktivan život zajednice.
Tijekom projekta, radilo se na razvoju kreativnog mišljenja kao generičke kompetencije pomoću koje su sudionice re-kreirale vlastitu osobnost i unaprijedile životne mogućnosti. Time su pripremljene na daljnje učenje i rad, samostalnost u nalaženju rješenja za probleme, poduzetništvo i preuzimanje kontrole nad vlastitim životom.
All Together I realiziran je u okviru međunarodnog projekta PAIC.
CILJEVI PROJEKTA
- poticanje kreativnog mišljenja, samostalnosti i poduzetništva kod sudionica te stvaranje novih odnosa unutar njihove grupe;
- uvođenje malih intervencija u društveni proces da bi se pokrenule daljnje promjene.
STRUKTURA PROJEKTA
- zajedničko kuhanje i konzumacija jela koje je svima dobro poznato,
- svaka sudionica trebala se prisjetiti najpoznatijeg jela i recepta iz podneblja/kulture iz koje potječe,
- razmjena informacija – slobodan razgovor o receptima, zapisivanje najčešće spominjanih namirnica i začina,
- izrada plana kako povezati zabilježene namirnice i začine u dva nova recepta te kako to realizirati,
- osmišljavanje prezentacije novih jela lokalnoj zajednici te kako je zainteresirati za nova jela (smišljanje naziva jela i načina oglašavanja, skiciranje vizuala i pisanje teksta),
- kuhanje dva nova jela (glavno jelo i desert), degustacija i zaključak o pokretanju cateringa,
- realizacija poduzetništva – prvi zajednički posao grupe na otvorenju izložbe.